Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 125 g zimnej margaryny lub masła
- 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)
- 200 g cukru
- 200 ml wody
- 50 g masła
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka soli
- 100 ml mleka
- 2 żółtka
- 200 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- 150 ml śmietany
- łyżeczka chili
Przygotowanie
Czekolada pobudza zmysły, rozgrzewa i rozpala uczucia. Przepis na tartę z czekoladą łączy w sobie sprzeczności - słodycz z pikanterią i słodki smak ze słonym.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190º C bez termoobiegu.
- Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
- Miksujemy przez około 2‒3 minuty do połączenia się składników.
- Dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm smarujemy tłuszczem.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
- Ciastem wykładamy dno i boki formy, na koniec nakłuwamy je widelcem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut, do uzyskania złocistego koloru.
- Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia na około 10 minut.
- Warstwę słonego karmelu przygotowujemy gotując cukier z wodą, ciągle mieszając, aż syrop osiągnie złoty kolor.
- Odstawiamy z ognia, dodajemy masło, śmietanę i sól.
- W kubeczku mieszamy żółtka i mleko. Następnie mieszamy je z karmelem, kręcąc energicznie, by nie stworzyły się grudki.
- Wlewamy masę na podpieczone ciasto i wsadzamy całość do piekarnika na 20 minut.
- Ganasz czekoladowy przygotowujemy roztapiając czekoladę z masłem. Zdejmujemy je z palnika i dodajemy śmietanę oraz chilli.
- Ganasz rozsmarowujemy bardzo delikatnie na warstwie słonego karmelu.
- Ozdabiamy dowolnie wybranym pikiem.
Tartę podajemy na zimno - dodatek chilli na pewno zadziała rozgrzewająco. Smacznego!