Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 3 średnie cukinie
- sól; pieprz do smaku
- 250 g kwaśnej śmietany 18% (ok. 1 szkl.)
- 2 jaja
- 100 g startego żółtego sera
- 100 g sera bleu
- pęczek cebulki dymki lub szczypiorku
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie
Cukinia w tarcie stanowi wspaniały duet z serem pleśniowym. Letnio, kolorowo i wyjątkowo smakowicie. Do dzieła!
- Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą, wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez ok. 10 minut.
- Cukinię obieramy i kroimy w 0,5 cm plastry, które podsmażamy przez 5 minut na łyżce oleju, solimy.
- Dymkę drobno siekamy.
- W wysokim naczyniu mieszamy śmietanę i jaja. Dodajemy do nich połowę startego żółtego sera, pokrojony w kostkę ser bleu i mieszamy.
- Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy cukinię, całość zalewamy masą serowo-jajeczną i posypujemy dymką.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.
- Posypujemy pozostałym startym serem i pieczemy jeszcze ok. 10‒15 minut, do zarumienienia powierzchni.
- Tartę podajemy ciepłą, przed podaniem wbijając w nią pik.