Tarta z cebulą dymką

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 12 porcji
  • 30min
  • 0
Tarta z cebulą dymką

Tarta z cebulą dymką

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 12 porcji
  • 30min
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

  • 3 żółtka
  • 2 łyżki curry
  • 2 cebulki dymki
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • pieprz i sól do smaku

Jak przygotować tartę z cebulą dymką?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Cebulka dymka jest głównie znana jako dodatek do sałatek oraz twarożku – z powodzeniem może jednak być głównym bohaterem tarty!

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  2. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  3. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  4. Po tym czasie wykładamy nim formę i wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  5. Curry, śmietankę i pokrojoną drobno cebulkę dymkę mieszamy z żółtkami. Doprawiamy do smaku.
  6. Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę.
  7. Pieczemy całość w piekarniku przez 15-20 minut.

Łatwa i szybka tarta z cebulką dymką to szybki i smaczny obiad na wiosenne dni! Domownicy ją pokochają. 🙂

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Tarta z cebulą dymką
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 52