Jak przygotować tartę z cebulą dymką?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Cebulka dymka jest głównie znana jako dodatek do sałatek oraz twarożku – z powodzeniem może jednak być głównym bohaterem tarty!
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wykładamy nim formę i wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Curry, śmietankę i pokrojoną drobno cebulkę dymkę mieszamy z żółtkami. Doprawiamy do smaku.
- Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę.
- Pieczemy całość w piekarniku przez 15-20 minut.
Łatwa i szybka tarta z cebulką dymką to szybki i smaczny obiad na wiosenne dni! Domownicy ją pokochają. 🙂