Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 3 żółtka
- 2 łyżki curry
- 2 cebulki dymki
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Cebulka dymka jest głównie znana jako dodatek do sałatek oraz twarożku - z powodzeniem może jednak być głównym bohaterem tarty!
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wykładamy nim formę i wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Curry, śmietankę i pokrojoną drobno cebulkę dymkę mieszamy z żółtkami. Doprawiamy do smaku.
- Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę.
- Pieczemy całość w piekarniku przez 15-20 minut.
Łatwa i szybka tarta z cebulką dymką to szybki i smaczny obiad na wiosenne dni! Domownicy ją pokochają. :)