Tarta z buraczkami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 opakowanie buraczków całych w zalewie
  • 300 g sera koziego do smarowania (2 opakowania)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 1 gruszka
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 płaskie łyżeczki kminku

Przygotowanie

Tarta kminkowa z buraczkami to sprawdzony sposób na aromatyczny, sycący i smaczny obiad.

  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia. Szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  5. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  6. Mieszamy ser kozi z pokrojoną w kostkę gruszką, śmietaną, żółtkami, doprawiamy pieprzem i solą.
  7. Wylewamy na ciasto i zapiekamy przez 20 minut.
  8. Tuż po wyjęciu z piekarnika układamy na gorącym farszu pokrojone w plastry buraczki i posypujemy 2 łyżeczkami kminku.
  9. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
  10. Podajemy na ciepło, po delikatnym wystudzeniu. Wcześniej wbijając  w tartę ulubiony pik.

Słona tarta przełamana lekką słodyczą gruszki i buraków. Warto spróbować.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy