Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1 opakowanie buraczków całych w zalewie
- 300 g sera koziego do smarowania (2 opakowania)
- 200 ml śmietany 30%
- 2 żółtka
- 1 gruszka
- pieprz i sól do smaku
- 2 płaskie łyżeczki kminku
Przygotowanie
Tarta kminkowa z buraczkami to sprawdzony sposób na aromatyczny, sycący i smaczny obiad.
- Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia. Szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Mieszamy ser kozi z pokrojoną w kostkę gruszką, śmietaną, żółtkami, doprawiamy pieprzem i solą.
- Wylewamy na ciasto i zapiekamy przez 20 minut.
- Tuż po wyjęciu z piekarnika układamy na gorącym farszu pokrojone w plastry buraczki i posypujemy 2 łyżeczkami kminku.
- Wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
- Podajemy na ciepło, po delikatnym wystudzeniu. Wcześniej wbijając w tartę ulubiony pik.
Słona tarta przełamana lekką słodyczą gruszki i buraków. Warto spróbować.