Tarta z brzoskwiniami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 10min
  • 12 porcji
  • 0
Tarta z brzoskwiniami

Tarta z brzoskwiniami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 10min
  • 12 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

  • 5 brzoskwiń
  • sok z 1 limonki
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki cynamonu

Jak przygotować tartę z brzoskiwiniami?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Na pochmurne dni najlepszym rozwiązaniem jest słoneczne ciasto z brzoskwiniami, podkręcone sokiem z limonki i cynamonem.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Zawartość torebki z ciastem miksujemy z jajem i tłuszczem do połączenia się składników (około 2-3 minuty).
  3. Smarujemy tłuszczem dno formy tarty (o średnicy około 28 cm).
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką i wykładamy nim dno i boki formy. Nakłuwamy ciasto widelcem.
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy do wystudzenia.
  6. Trzy brzoskwinie obieramy i kroimy na ćwiartki, dodajemy sok z limonki. Blendujemy.
  7. Po uzyskaniu konsystencji gładkiego musu dolewamy śmietankę oraz dodajemy 2 żółtka. Dokładnie mieszamy.
  8. Na podpieczone ciasto wylewamy brzoskwiniowy krem.
  9. Dwie pozostałe brzoskwinie kroimy na połówki i na plastry. Dekorujemy nimi wierzch tarty i posypujemy cynamonem.
  10. Całość wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
  11. Gotową tartę dekorujemy pikiem.

Tarta z brzoskwiniami rozproszy chmury i nawet w pochmurny dzień wprawi każdego w dobry nastrój. Smacznego!

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Tarta z brzoskwiniami
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0,0