fbpx
Tarta z brukselką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z brukselką
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 110

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 600 g brukselki
  • 500 ml mleka (2 szklanki)
  • 240 g bryndzy (2 opakowania)
  • 1 oscypek (250 g)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 żółtko
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • sól
  • 1 łyżka smalcu

Przygotowanie

Ten przepis to sposób na odczarowanie złej opinii brukselki, która jest przecież pysznym i wartościowym warzywem.

  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia. Szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  5. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  6. Brukselkę gotujemy do miękkości (ok. 10 minut) w wodzie z mlekiem i łyżeczką soli.
  7. Na smalcu podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  8. Połowę brukselek wykładamy na podpieczone ciasto i zalewamy nadzieniem składającym się z bryndzy, śmietany, żółtka, kminku, pieprzu, soli, podsmażonej cebuli.
  9. Kolejno, na wierzchu układamy połowę pokrojonego w plastry oscypka i  resztę brukselek.
  10. Pozostały oscypek kroimy w cienkie paski i posypujemy nimi tartę.
  11. Zapiekamy ok. 30 minut.
  12. Podaję na ciepło lub na zimno z wbitym ulubionym pikiem.

Na koniec wsłuchujemy się w zachwyty gości.

Tarta z brukselką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+