Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 600 g brukselki
- 500 ml mleka (2 szklanki)
- 240 g bryndzy (2 opakowania)
- 1 oscypek (250 g)
- 200 ml śmietany 30%
- 1 żółtko
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- sól
- 1 łyżka smalcu
Przygotowanie
Ten przepis to sposób na odczarowanie złej opinii brukselki, która jest przecież pysznym i wartościowym warzywem.
- Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia. Szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Brukselkę gotujemy do miękkości (ok. 10 minut) w wodzie z mlekiem i łyżeczką soli.
- Na smalcu podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
- Połowę brukselek wykładamy na podpieczone ciasto i zalewamy nadzieniem składającym się z bryndzy, śmietany, żółtka, kminku, pieprzu, soli, podsmażonej cebuli.
- Kolejno, na wierzchu układamy połowę pokrojonego w plastry oscypka i resztę brukselek.
- Pozostały oscypek kroimy w cienkie paski i posypujemy nimi tartę.
- Zapiekamy ok. 30 minut.
- Podaję na ciepło lub na zimno z wbitym ulubionym pikiem.
Na koniec wsłuchujemy się w zachwyty gości.