Tarta z brokułami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Aromatyczna, sycąca i pyszna tarta, która znakomicie nadaje się na obiad i na kolację w chłodnie dni, na przełomie odchodzącego lata i przybywającej jesieni.

  1. Brokuły gotujemy do miękkości.
  2. Po odcedzeniu odkładamy 5 różyczek do dekoracji. Pozostałe brokuły blendujemy.
  3. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem i szybko wyrabiamy.
  4. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  5. Po tym czasie wykładamy nim formę i nagrzewamy piekarnik do temperatury 190° C bez termoobiegu.
  6. Wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  7. Do miseczki wlewamy śmietanę i jajko, a całość mieszamy.
  8. Następnie dodajemy brokuły zmielone blenderem, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz i delikatnie mieszamy całość do połączenia.
  9. Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę.
  10. Układamy na wierzchu tarty pokrojoną w kostkę fetę oraz odłożone wcześniej różyczki brokułów, pozostawione do dekoracji.
  11. Posypujemy całość ziołami prowansalskimi.
  12. Pieczemy tartę w piekarniku nagrzanym do temperatury 190° C przez 20 min.
  13. Dekorujemy pikiem.

Smacznego!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy