Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1 brokuł
- 200 g kurek
- 100 g sera pecorino
- 100 g orzechów włoskich Bakalland
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 1 żółtko
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Aromatyczna, sycąca i pyszna tarta, która znakomicie nadaje się na obiad i na kolację w chłodnie dni, na przełomie odchodzącego lata i przybywającej jesieni.
- Brokuły gotujemy do miękkości.
- Po odcedzeniu odkładamy 5 różyczek do dekoracji. Pozostałe brokuły blendujemy.
- Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wykładamy nim formę i nagrzewamy piekarnik do temperatury 190° C bez termoobiegu.
- Wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Do miseczki wlewamy śmietanę i jajko, a całość mieszamy.
- Następnie dodajemy brokuły zmielone blenderem, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz i delikatnie mieszamy całość do połączenia.
- Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę.
- Układamy na wierzchu tarty pokrojoną w kostkę fetę oraz odłożone wcześniej różyczki brokułów, pozostawione do dekoracji.
- Posypujemy całość ziołami prowansalskimi.
- Pieczemy tartę w piekarniku nagrzanym do temperatury 190° C przez 20 min.
- Dekorujemy pikiem.
Smacznego!