Tarta z bakłażanem

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 12 porcji
  • 0
Tarta z bakłażanem
Tarta z bakłażanem

Tarta z bakłażanem

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 12 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

  • 1 cukinia
  • 1 średni bakłażan
  • 2 średnie marchwie
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 ml śmietanki 30-35%
  • 2 jaja
  • 125 g sera mozzarella (1 kulka)

Jak przygotować tartę z bakłażanem?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Tarta z bakłażanem cieszy nie tylko podniebienie, ale i oko. Moje małe kulinarne dzieło sztuki!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
  3. Miksujemy składniki za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  4. Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
  6. Wykładamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
  8. Bakłażana, cukinię i marchew obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Najlepiej pokroić je obieraczką do warzyw, wówczas plastry są jednakowej grubości. Jeżeli są za szerokie, dodatkowo kroimy je na pół wzdłuż.
  9. Bakłażana posypujemy solą, aby nie ściemniał.
  10. Plastry marchwi rozkładamy pojedynczo na kratce z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C (bez termoobiegu) przez 5 minut. Cebulę kroimy w piórka.
  11. W miseczce mieszamy śmietankę z jajkami, a następnie dodajemy starty ser mozzarella i tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone, wystudzone ciasto.
  12. Na masę wykładamy cebulę, później pozostałe warzywa układamy na obwodzie tarty, od zewnątrz, a pionowo: dookoła pasek cukinii, dookoła pasek marchwi, dookoła pasek bakłażana.
  13. Powtarzamy czynność do wypełnienia całej powierzchni tarty do środka.
  14. Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40–45 minut do zarumienienia warzyw.

Tak piękną tartę aż żal jeść! Na szczęście jest tak pyszna, że trudno się powstrzymać.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Tarta z bakłażanem
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0