Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 1 jajo
- 1 cukinia
- 1 średni bakłażan
- 2 średnie marchwie
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 150 ml śmietanki 30-35%
- 2 jaja
- 125 g sera mozzarella (1 kulka)
Przygotowanie
Tarta z bakłażanem cieszy nie tylko podniebienie, ale i oko. Moje małe kulinarne dzieło sztuki!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
- Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
- Miksujemy składniki za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
- Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
- Wykładamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
- Bakłażana, cukinię i marchew obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Najlepiej pokroić je obieraczką do warzyw, wówczas plastry są jednakowej grubości. Jeżeli są za szerokie, dodatkowo kroimy je na pół wzdłuż.
- Bakłażana posypujemy solą, aby nie ściemniał.
- Plastry marchwi rozkładamy pojedynczo na kratce z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C (bez termoobiegu) przez 5 minut. Cebulę kroimy w piórka.
- W miseczce mieszamy śmietankę z jajkami, a następnie dodajemy starty ser mozzarella i tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone, wystudzone ciasto.
- Na masę wykładamy cebulę, później pozostałe warzywa układamy na obwodzie tarty, od zewnątrz, a pionowo: dookoła pasek cukinii, dookoła pasek marchwi, dookoła pasek bakłażana.
- Powtarzamy czynność do wypełnienia całej powierzchni tarty do środka.
- Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40–45 minut do zarumienienia warzyw.
Tak piękną tartę aż żal jeść! Na szczęście jest tak pyszna, że trudno się powstrzymać.