Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 110 g margaryny
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki mąki do podsypania
- 0.5 kg aronii
- 1 opakowanie galaretki o smaku czarnej porzeczki Delecta
- 3 białka
- 100 ml wody
- 600 g cukru
- szczypta soli
- 0.5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Cierpki, czasami gorzki owoc, który świetnie sprawdza się w tarcie, na 6 liter...aronia! W połączeniu z krzyżówką w dłoni stanie się najlepszym kompanem na popołudniowy relaks.
- Aronię myjemy, po czym przekładamy do garnka, dodając wodę, 200 g cukru i cynamon.
- Całość gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut, po czym dosypujemy galaretkę i mieszamy aż do zgęstnienia. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
- W misce ubijamy białka ze szczyptą soli, a kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodajemy cukier, ubijając na najwyższych obrotach, aż stanie się błyszcząca.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
- Czekoladę łamiemy w kostkę, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na 10 minut do ceramicznej miseczki umieszczonej w większej misce z wrzątkiem.
- Mieszankę do wyrobu domowego ciasta kruchego miksujemy z jajem i margaryną, dodając stopniowo stopioną czekoladę.
- Dno formy do tarty (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
- 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blat o grubości około 5 mm i wyklejamy nim dno i boki formy, nakłuwając lekko widelcem.
- 1/4 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.
- Na spód tarty wykładamy masę owocową i pianę z białek.
- Zmrożone ciasto przecieramy przez tarkę rozkładając równomiernie na wyłożoną pianę.
- Ciasto pieczemy przez 50 minut, aż piana się zarumieni.
- Upieczoną tartę studzimy i ozdabiamy pikiem.
Nie ma nic lepszego od rozpływającego się w ustach smaku aronii, prawda?