Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 450 g mrożonych warzyw (np. na patelnię)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 135 g sera feta do sałatek (1/2 opakowania)
- sól i pieprz do smaku
- 250 g kwaśnej śmietany 18% tł. z kubeczka (ok. 1 szkl.)
- 2 jaja
- 50 g startego żółtego sera
Przygotowanie
Choć bazą tej tarty są warzywa, to dzięki dodatkowi sera żółtego i fety zaspokoi ona nawet solidny apetyt!
- Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia Delecta. Szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 24 cm).
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
- Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Na patelni, na 2 łyżkach oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę ze szczyptą soli, dodajemy warzywa, odrobinę soli i pieprzu do smaku (lub przyprawy dołączonej do warzyw). Studzimy.
- Ser feta kroimy w kostkę.
- Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jaja i mieszamy. Dodajemy starty żółty ser i ponownie mieszamy.
- Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wykładamy przygotowane warzywa i ser. Zalewamy całość masą śmietanowo-jajeczną.
- Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30–35 minut, do zgęstnienia masy (po wbiciu widelca nie może być płynna).
- Przed podaniem w każdy kawałek wbijamy pik.
Ta tarta to świetny sposób na zatroszczenie się o najmłodszych i przemycenie optymalnej ilość warzyw w codziennej diecie dzieci.