Tarta truskawkowo-pistacjowa - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 70 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Przepis dla smakoszy, a zarazem sposób na przetestowanie ich cierpliwości. Ta tarta jest najlepsza, gdy odczeka się około pół dnia pomiędzy jej przygotowaniem a spałaszowaniem!

  1. Ciasto kruche do wypieku domowego przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, wyrabiając mieszankę z margaryną i jajem.
  2. Wyklejamy dno formy (o średnicy ok. 28 cm) i boki. Ciasto nakłuwamy lekko widelcem.
  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C  (bez termoobiegu) i pieczemy przez 20-30 minut, aż ciasto się zrumieni.
  4. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
  5. W moździerzu rozdrabniamy pistacje i mieszamy je ze śmietaną, żółtkami i aromatem.
  6. Tak przygotowane nadzienie wlewamy na podpieczony spód tarty i pieczemy przez kolejne 30 minut.
  7. Gdy tarta trochę przestygnie, układamy na niej umyte (i nie osączone) truskawki.
  8. Tuż przed podaniem tartę posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy pikiem.

Są wypieki na które warto czekać, ten do nich należy.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy