Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 125 g zimnej margaryny lub masła
- 1 jajo
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- 4 jabłka
- 6 łyżek cukru
- 150 ml wody
- 75 g masła
- 150 ml śmietany 30%
- łyżka świeżego tymianku
Przygotowanie
Klasyczna tarta tatin z jabłkami może smakować wyjątkowo - wystarczy dodać aromatyczne zioła. W tym wypadku - tymianek!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
- Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
- Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Odstawiamy na bok.
- Jabłka kroimy w grube plastry.
- Na patelni karmelizujemy 6 łyżek cukru w 150 ml wody. Gdy cukier zbrązowieje, dodajemy masło i śmietanę oraz łyżkę świeżego tymianku.
- Jabłka obtaczamy w powstałym karmelu i przekładamy do formy na tartę.
- Całość przykrywamy rozwałkowanym ciastem tak, aby wszystkie jabłka były nim dokładnie przykryte i przylegało do brzegów formy.
- Tak przygotowaną tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut (aż ciasto nabierze koloru).
- Wyjmujemy tartę z piekarnika, czekamy 5 minut, przykładamy do formy talerz i szybko obracamy ciasto tak, aby opadło na talerz.
- Kroimy tartę na kawałki i dekorujemy ulubionym pikiem.
Ta klasyczna propozycja z ziołową nutą świetnie współgra z kulką lodów waniliowych. Polecamy ten zestaw! :)