Tarta tatin z tymiankiem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 4 jabłka
  • 6 łyżek cukru
  • 150 ml wody
  • 75 g masła
  • 150 ml śmietany 30%
  • łyżka świeżego tymianku

Przygotowanie

Klasyczna tarta tatin z jabłkami  może smakować wyjątkowo - wystarczy dodać aromatyczne zioła. W tym wypadku - tymianek!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
  3. Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  4. Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Odstawiamy na bok.
  6. Jabłka kroimy w grube plastry.
  7. Na patelni karmelizujemy 6 łyżek cukru w 150 ml wody. Gdy cukier zbrązowieje, dodajemy masło i śmietanę oraz łyżkę świeżego tymianku.
  8. Jabłka obtaczamy w powstałym karmelu i przekładamy do formy na tartę.
  9. Całość przykrywamy rozwałkowanym ciastem tak, aby wszystkie jabłka były nim dokładnie przykryte i przylegało do brzegów formy.
  10. Tak przygotowaną tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut (aż ciasto nabierze koloru).
  11. Wyjmujemy tartę z piekarnika, czekamy 5 minut, przykładamy do formy talerz i szybko obracamy ciasto tak, aby opadło na talerz.
  12. Kroimy tartę na kawałki i dekorujemy ulubionym pikiem.

Ta klasyczna propozycja z ziołową nutą świetnie współgra z kulką lodów waniliowych. Polecamy ten zestaw! :)  

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy