Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 100 g masła
- 1 jajo
- 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania
- 500 g rabarbaru
- 6 łyżek brązowego cukru
- 2 żółtka
- 200 ml śmietany 30%
- garść orzechów włoskich Bakalland
- 1 płaska łyżka czarnuszki
Przygotowanie
Zaskakujący, bogaty w smaki przepis. Słodko-kwaśny dzięki rabarbarowi, z nutą pikanterii, którą zawdzięcza czarnuszce.
- Zaczynamy od przygotowania formy o średnicy ok. 28 cm. Dno smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Mieszankę do wypieku kruchego ciasta domowego łączymy z zimnym masłem, jajem i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki do schłodzenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190°C (bez termoobiegu).
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim dno i boki formy, nakłuwamy widelcem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20-30 minut, aż do zarumienienia.
- Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
- Obieramy rabarbar i kroimy go na kawałki o długości 2 cm. Odkładamy do miski.
- Parzymy rabarbar wrzątkiem i posypujemy brązowym cukrem.
- W kubku mieszamy śmietanę, cukier waniliowy i żółtka.
- Na wcześniej podpieczone ciasto przekładamy rabarbar, posypujemy orzechami włoskimi i czarnuszką.
- Wlewamy śmietanowe nadzienie i wkładamy tartę do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
- Studzimy i dekorujemy dowolnie wybranym pikiem.
Ciekawe po jakim czasie zniknie ona ze stołu?