1h 40min 12 porcji Łatwy
Tarta prowansalska

Tarta prowansalska

Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 jajo
  • duża szczypta soli
  • opcjonalnie, aby ciasto było bardziej pulchne: pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

Nadzienie:

  • 1 średni bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka sardynek w sosie własnym
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 8 łyżek koziego sera twarogowego
  • świeży rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz i sól do smaku

Jak przygotować tartę prowansalską?

Delikatne warzywa, wyraziste sardynki i kozi ser to apetyczna kombinacja, inspirowana kuchnią południowej Francji.

  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia Delecta. Szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  5. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  6. Zawartość puszki sardynek rozgniatamy widelcem, mieszamy ze śmietaną i żółtkami, doprawiamy solą, pieprzem i rozgniecionym ząbkiem czosnku.
  7. Rozsmarowujemy mieszankę na podpieczonym spodzie tarty.
  8. Bakłażana, cukinię i cebulę kroimy w plastry – układamy je na zmianę na tarcie. Na wierzchu kładziemy pokrojoną w paski paprykę.
  9. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy pieprzem i solą.
  10. W kilku miejscach łyżką nakładamy kozi ser.
  11. Całość posypujemy rozmarynem i zapiekamy w piekarniku o temp. 190°C przez 45 minut. Pod koniec pieczenia zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy z termoobiegiem.
  12. Przed podaniem dekorujemy pikiem.

Tarta prowansalska jest idealną propozycją na francuską kolację!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: