Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 jajo
- duża szczypta soli
- opcjonalnie; aby ciasto było bardziej pulchne: pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1 średni bakłażan
- 1 cukinia
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka sardynek w sosie własnym
- 100 ml śmietany 30%
- 2 żółtka
- 8 łyżek koziego sera twarogowego
- świeży rozmaryn
- oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Delikatne warzywa, wyraziste sardynki i kozi ser to apetyczna kombinacja, inspirowana kuchnią południowej Francji.
- Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia Delecta. Szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Zawartość puszki sardynek rozgniatamy widelcem, mieszamy ze śmietaną i żółtkami, doprawiamy solą, pieprzem i rozgniecionym ząbkiem czosnku.
- Rozsmarowujemy mieszankę na podpieczonym spodzie tarty.
- Bakłażana, cukinię i cebulę kroimy w plastry - układamy je na zmianę na tarcie. Na wierzchu kładziemy pokrojoną w paski paprykę.
- Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy pieprzem i solą.
- W kilku miejscach łyżką nakładamy kozi ser.
- Całość posypujemy rozmarynem i zapiekamy w piekarniku o temp. 190°C przez 45 minut. Pod koniec pieczenia zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy z termoobiegiem.
- Przed podaniem dekorujemy pikiem.
Tarta prowansalska jest idealną propozycją na francuską kolację!