Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 200 ml śmietany 30%
- 100 ml białego półwytrawnego wina
- 2 żółtka
- 1 żółta cebula
- 100 g wędzonego boczku
- pieprz
Przygotowanie
Kuchnia alzacka różni się od kuchni innych rejonów Francji. Jest bardzo odżywcza i znajdziemy w niej dużo sycących dań.
- Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia Delecta. Szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
- Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C (bez termoobiegu).
- Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Mieszamy śmietanę, wino i żółtka, dodajemy do smaku sól i pieprz. Tak przygotowaną mieszankę wylewamy na podpieczone ciasto.
- Cebulę i boczek kroimy w cienkie plastry i wykładamy na nadzienie.
- Pieczemy 30 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu).
- Przed podaniem wbijamy pik z ulubionym tekstem.
Tarta alzacka to doskonały pomysł na chłodniejsze wieczory.