Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajko
- 100 g margaryny
- 1-2 łyżki mąki do podsypania
- 250 g świeżych owoców leśnych (maliny; borówki; jeżyny)
- 250 g kwaśnej śmietany 18% tł. z kubeczka (ok. 1 szkl.)
- 75 ml mleka (ok. 1/3 szkl.)
- 2 jaja
Przygotowanie
Tarta ta przywodzi na myśl długie spacery po lesie i niezapomniany smak owoców zrywanych prosto z krzaka...
- Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C (bez termoobiegu).
- Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ciastem wykładamy formę na tartę (ok. 24 cm średnicy).
- Wstawiamy na 20-30 minut do nagrzanego piekarnika. Pieczemy aż ciasto się zarumieni.
- Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
- Myjemy i odsączamy owoce.
- Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy mleko oraz jaja, mieszamy do połączenia.
- Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wykładamy owoce.
- Owoce zalewamy przygotowaną masą.
- Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30–35 minut do zgęstnienia masy (po wbiciu widelca nie może być płynna).
- Tartę podajemy wystudzoną.
- Przed podaniem, każdy kawałek dekorujemy pikiem.
Jest to jeden z pyszniejszych lipcowych deserów.