Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- opcjonalnie; aby ciasto było bardziej pulchne: pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 4 żółte cebule
- 2 łyżki miodu
- 10 goździków
- pół szklanki miodu pitnego
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
Tarta cebulowa to jeden z najbardziej klasycznych i uznanych sposobów na tartę - wystarczy raz jej spróbować, by przekonać się dlaczego!
- Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia Delecta. Szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Cebulę obieramy i kroimy na cienkie piórka.
- Karmelizujemy cebulę na oleju, aż zmięknie i zmieni kolor na złoty.
- Zdejmujemy cebulę z ognia i mieszamy z miodem, goździkami, miodem pitnym, solą i pieprzem.
- Nadzienie cebulowe wykładamy na podpieczonym spodzie tarty i zapiekamy przez kolejne 30 minut.
Tarta po wyjęciu z piekarnika pachnie fantastycznie!