

Tarta Akordeon - Crinkle Cake - wideo
Składniki
Na ciasto:
- 2 opakowania gotowego ciasta filo
- 200 g masła
- 250 ml mleka
- 125 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego Delecta
- 1 łyżeczka cynamonu
Na syrop:
- 200 ml wody
- 180 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego Delecta
- skórka z 1/2 cytryny
Do posypania:
- 25 g posiekanych migdałów
Przygotowanie
KROK 1: Ciasto filo wyjmij z opakowania, zwiń w rulon i przekrój na pół. Weź dwa arkusze ciasta filo i złóż je jak akordeon (w harmonijkę). Włóż je do żaroodpornej formy o wymiarach 22 x 29 cm. Powtórz z pozostałymi arkuszami ciasta i układaj je ciasno w formie, aż wypełnisz ją całą. Piecz 10 minut w temperaturze 175 stopni.
KROK 2: Masło rozpuść. Wyjmij formę z piekarnika i zalej masłem ciasto filo. Piecz kolejne 10-12 minut.
KROK 3: W misce wymieszaj mleko, cukier, jajka, aromat waniliowy i cynamon. Wylej na tartę i piecz przez 40 minut aż ciasto stanie się złote i chrupiące.
KROK 4: W trakcie pieczenia tarty przygotuj syrop. W rondlu połącz wodę z cukrem, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut. Odstaw do ostudzenia. Wyjmij tartę z piekarnika i zalej syropem. Posyp posiekanymi migdałami.