fbpx
Autor: delektujemy
Tarta Akordeon - Crinkle Cake - wideo
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 75 min.

Składniki

Na ciasto:

  • 2 opakowania gotowego ciasta filo
  • 200 g masła
  • 250 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego Delecta  
  • 1 łyżeczka cynamonu

Na syrop:

Do posypania:

  • 25 g posiekanych migdałów

Przygotowanie

KROK 1: Ciasto filo wyjmij z opakowania, zwiń w rulon i przekrój na pół. Weź dwa arkusze ciasta filo i złóż je jak akordeon (w harmonijkę). Włóż je do żaroodpornej formy o wymiarach 22 x 29 cm. Powtórz z pozostałymi arkuszami ciasta i układaj je ciasno w formie, aż wypełnisz ją całą. Piecz 10 minut w temperaturze 175 stopni.

KROK 2: Masło rozpuść. Wyjmij formę z piekarnika i zalej masłem ciasto filo. Piecz kolejne 10-12 minut.

KROK 3: W misce wymieszaj mleko, cukier, jajka, aromat waniliowy i cynamon. Wylej na tartę i piecz przez 40 minut aż ciasto stanie się złote i chrupiące.

KROK 4: W trakcie pieczenia tarty przygotuj syrop. W rondlu połącz wodę z cukrem, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut. Odstaw do ostudzenia. Wyjmij tartę z piekarnika i zalej syropem. Posyp posiekanymi migdałami.

 

Tarta Akordeon - Crinkle Cake - wideo - Delektujemy.pl

Tarta Akordeon - Crinkle Cake - wideo

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+