Składniki
- 1 opakowanie mieszanki na kruche ciasto Delecta
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 1 jajo
- około 200-300 g świeżych malin
- dodatkowo cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C (bez termoobiegu). Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 24 cm wysmaruj tłuszczem.
KROK 2: Do głębokiej miski wsyp zawartość torebki z mieszanką na kruche ciasto, dodaj jajo i pokrojoną margarynę (masło). Miksuj na średnich obrotach przez 1-2 min, a następnie energicznie zagnieć do połączenia się składników.
KROK 3: Rozwałkuj 3/4 ciasta, podsypując mąką, na placek o średnicy ok. 2 cm większej niż średnica tortownicy. Przełóż ciasto do tortownicy, lekko zawijając je na boki. Pozostałą część ciasta włóż do lodówki na ok. 30 min.
KROK 4: Na spód ciasta wyłóż równomiernie maliny. Możesz posypać je dodatkowo odrobiną cukru, jeśli owoce są kwaśne.
KROK 5: Pozostałe ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj cienko i pokrój na paski lub zetrzyj na tarce, tworząc kruszonkę. Przykryj nią maliny. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 40-45 min (do uzyskania złocistego koloru).