fbpx
Szybkie ciasto z makiem na oleju - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Szybkie ciasto z makiem na oleju
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki suchego maku Bakalland
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i przygotuj formę do pieczenia – wyłóż ją papierem lub posmaruj masłem i oprósz mąką. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól i suchy mak.

KROK 2: W osobnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę, aż ich objętość się zwiększy, a kolor stanie się jaśniejszy. Powoli, cały czas mieszając, wlewaj olej, a następnie mleko. Dodaj skórkę z cytryny oraz sok z cytryny i wymieszaj.

KROK 3: Do mokrych składników stopniowo wsypuj mieszankę suchych składników. Mieszaj delikatnie szpatułką lub mikserem na niskich obrotach, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto bez grudek.

KROK 4: Przelej masę do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch szpatułką. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste. Sprawdź patyczkiem – jeśli wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe.

KROK 5: Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w formie przez około 10 minut, aby lekko ostygło. Następnie przełóż na kratkę do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.

Szybkie ciasto z makiem na oleju

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+