Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie biszkoptu Delecta
- 4 jaja
- 80 ml wody
- 1 opakowanie kremu irish cream Delecta
- 100 ml schłodzonego mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
- sezonowe owoce (maliny; borówki; czerwona porzeczka)
Przygotowanie
Lato najlepiej uczcić iście letnim deserem, takim który od pierwszego kęsa smakuje jak promyk słońca. Co powiecie na szybki tort z sezonowymi owocami prosto z krzaczka?
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Okrągłą formę o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Mieszankę do wypieku biszkopta mieszamy z jajami i 80 ml wody (nieco większa ilość niż rekomendowana na opakowaniu), aby biszkopt był bardziej wilgotny.
- Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 35 minut.
- Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia w formie.
- Zawartość torebki z kremem miksujemy z mlekiem i śmietanką do momentu, aż krem zrobi się prawie sztywny.
- Biszkopt przecinamy na 3 części.
- Każdy z blatów przekładamy 3 łyżkami kremu i składamy w tort.
- Polewę topimy w kąpieli wodnej.
- Wierzch tortu polewamy polewą czekoladową i przyozdabiamy ulubionymi owocami.
- Owoce prószymy cukrem pudrem i wykańczamy listkami mięty.
- Dekorujemy pikiem.
Smak lata na talerzu.