Szarlotka z połówek jabłek - wideo
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
6
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 150 g zimnego masła
- cukier z wanilią Delecta
- łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 100 g jogurtu greckiego
- 3 jabłka
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- jajko do posmarowania ciasta
Przygotowanie
KROK 1: Masło posiekaj z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko i jogurt. Zagnieć gładkie ciasto. Podsypując mąką, wyłóż połowę na dno formy (forma 28 x 18 cm) - ciasto jest dosyć klejące. Drugą część wstaw do lodówki.
KROK 2: Jabłka obierz, wydrąż gniazda i przekrój na połowę. Obtocz je w cukrze trzcinowym i cynamonie. Jabłka ułóż na cieście.
KROK 3: Drugą część rozwałkuj, również podsypując mąką i przykryj ułożone jabłka.
KROK 4: Wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp cukrem trzcinowym.
KROK 5: Piecz ok. 45 minut w 180 stopniach.