Szarlotka sypana - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Suche składniki:

Nadzienie:

  • ok. 2,5 kg kwaśnym jabłek, np. odmiany Szara Reneta
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 200 g zimnego masła (plus trochę do posmarowania formy)

Przygotowanie

KROK 1 - W dużej misce wymieszaj kaszę mannę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Podziel na 3 części.

KROK 2 - Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Nie musisz ich obierać. Jeśli są bardzo soczyste, lekko odciśnij je z soku.

KROK 3 - Umieść w misce, dodaj cukier oraz cynamon i wymieszaj.

KROK 4 - Prostokątną formę o wymiarach ok. 25 na 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki i dno formy posmaruj tłuszczem.

KROK 5 - Do formy wsyp 1 część sypkich składników i rozłóż połowę jabłek. Dodaj drugą część sypkich składników, wyłóż drugą część jabłek i przykryj trzecią częścią sypkich składników.

KROK 6 - Całą powierzchnię ciasta pokryj równomiernie wiórkami masła.

KROK 7 - Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 60 minut.

Dobra rada - Delektujemy.pl

Dobra rada

Dodaj odrobinę zimnego masła na wierzch szarlotki przed pieczeniem. Wystarczy pokroić masło w małe kawałki i rozłożyć je równomiernie po wierzchu ciasta. Dzięki temu w trakcie pieczenia masło roztopi się, tworząc jeszcze bardziej chrupiącą i złocistą skórkę.

Szarlotka sypana to prosty i szybki przepis na klasyczne ciasto z jabłkami, które zachwyca swoją kruchością i aromatem. W przeciwieństwie do tradycyjnych szarlotek, w tym przepisie składniki nie są wyrabiane, a jedynie sypane warstwami, co znacząco ułatwia i przyspiesza przygotowanie. Jabłka w połączeniu z cynamonem tworzą pyszne, aromatyczne nadzienie, a sypka mieszanka mąki, cukru i kaszy manny zamienia się w delikatną, złocistą kruszonkę. To doskonała propozycja na deser, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Szarlotka jest idealna w towarzystwie lodów waniliowych lub bitej śmietany.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy