Świąteczny tort orzechowy z bananami i ananasem
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 360 g mąki
- 6 plastrów ananasa
- 2 banany
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g cukru
- 1 szklanka oleju
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 500 g opakowania śmietankowego serka do smarowania (bez soli)
- 200 g orzechów pekan
- 1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową Delecta
Przygotowanie
Na Wielkanoc mazurek, na Boże Narodzenie makowiec, na urodziny tort, a na pozostałe święta...tort orzechowy z bananem i ananasem!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170oC (bez termoobiegu).
- Trzy tortownice wykładamy papierem do pieczenia.
- W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, sodę i cynamon.
- Następnie dodajemy 3 jaja, posiekane orzechy, pokrojone w kostkę banany i ananasa.
- Na koniec dolewamy do składników olej i wszystko mieszamy łyżką, aż do połączenia składników.
- Ciasto dzielimy na 3 części i przelewamy do tortownic.
- Pieczemy przez około 25 minut, do suchego patyczka.
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie łyżka po łyżce dodajemy serek.
- Całość miksujemy do momentu, aż powstanie gładki krem.
- Blaty przekładamy kremem, a wierzch tortu sypiemy cukier ze skórką pomarańczową Delecta i całymi orzechami pekan.
- Dekorujemy pikiem.
Z takim rarytasem na talerzu każdy dzień może zamienić się w święto.