Świąteczny tort orzechowy z bananami i ananasem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:
  • 360 g mąki
  • 6 plastrów ananasa
  • 2 banany
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g cukru
  • 1 szklanka oleju
Nadzienie:
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 500 g opakowania śmietankowego serka do smarowania (bez soli)
Dekoracja:

Przygotowanie

Na Wielkanoc mazurek, na Boże Narodzenie makowiec, na urodziny tort, a na pozostałe święta...tort orzechowy z bananem i ananasem!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170oC (bez termoobiegu).
  2. Trzy tortownice wykładamy papierem do pieczenia.
  3. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, sodę i cynamon.
  4. Następnie dodajemy 3 jaja, posiekane orzechy, pokrojone w kostkę banany i ananasa.
  5. Na koniec dolewamy do składników olej i wszystko mieszamy łyżką, aż do połączenia składników.
  6. Ciasto dzielimy na 3 części i przelewamy do tortownic.
  7. Pieczemy przez około 25 minut, do suchego patyczka.
  8. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie łyżka po łyżce dodajemy serek.
  9. Całość miksujemy do momentu, aż powstanie gładki krem.
  10. Blaty przekładamy kremem, a wierzch tortu sypiemy cukier ze skórką pomarańczową Delecta i całymi orzechami pekan.
  11. Dekorujemy pikiem.

Z takim rarytasem na talerzu każdy dzień może zamienić się w święto.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy