PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Strucla drożdżowa z dżemem truskawkowym - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Ciasto drożdżowe:

Kruszonka:

  • łyżka zimnego masła
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Dżem truskawkowy (do strucli jest potrzebny 1 słoik 300 ml):

Przygotowanie

KROK 1: Mąkę przesiej do misy miksera. Wsyp cukier i drożdże - wymieszaj. Dodaj resztę składników i wyrabiaj przez kilka minut do uzyskania gładkiego ciasta. Misę przykryj ściereczka i odstaw na ok. 45 minut do wyrośnięcia. 
 
KROK 2: Przygotuj dżem. Truskawki umyj, obierz z szypułek i pokrój. Owoce wymieszaj z Dżemixem uniwersalnym i zagotuj, ciągle mieszając. Dodaj 330 g cukru i zagotuj ponownie aż do momentu zgęstnienia. 
 
KROK 3: Dżem zestaw z palnika i mieszaj aż piana zniknie. Odłóż ok. 300 ml do strucli, a resztę gorącą przełóż do słoików, szczelnie zakręć i odwróć dnem do góry. 
 
KROK 4: Przygotuj z podanych składników kruszonkę - rozetrzyj je między palcami i wstaw do lodówki. 
 
KROK 5: Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na długość foremki. Posmaruj dżemem, zawiń w rulon, a następnie przez środek przetnij go ostrym nożem, zostawiając jeden koniec nieodcięty. Zapleć dwa końce, a następnie przełóż struclę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość posyp kruszonką. 
 
KROK 6: Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni termoobieg i piecz ok. 45 minut. Jeśli zbyt szybko będzie się przypiekać, to zmniejsz temperaturę i przykryj struclę od góry papierem do pieczenia. Struclę posyp cukrem pudrem lub polej lukrem. 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy