fbpx
Strucel makowy przepis od pani Aliny Janeczek z Olsztynka - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Strucel makowy przepis od pani Aliny Janeczek z Olsztynka
Udostępnij:
Trudność: 3 / 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Masa makowa:
  • 250 g maku Bakalland
  • 250 ml mleka
  • 50 g skórki z pomarańczy Bakalland
  • 80 g cukru
  • 100 g rodzynek Bakalland
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 białko
  • 2 łyżeczki aromatu naturalnego Amaretto Delecta
Do posmarowania:
  • 1 żółtko

Przygotowanie

Makowiec, strudel - bez niego nie ma Świąt! Apetyt na to ciasto jednak przychodzi znacznie częściej - wtedy polecamy ten przepis.

  1. Rozpuszczamy masło (odkładamy trochę na później do smarowania placka), dodajemy do niego mleko i wlewamy do mąki, mieszamy.
  2. Dodajemy cukier, żółtko i drożdże.
  3. Ugniatamy całość około 8 minut. Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Mak dokładnie mielimy, wkładamy do miski, zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy resztę składników poza białkiem, mieszamy i studzimy.
  5. Dodajemy białko i jeszcze raz mieszamy.
  6. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy pozostałym masłem.
  7. Na całej jego powierzchni rozkładamy masę makową i zwijamy w roladę.
  8. Zaczynając 5 centymetrów od jednego z końców, przecinamy roladę wzdłuż tak, by powstały 3 kawałki.
  9. Zaplatamy warkocz i tak splecioną struclę wkładamy do foremki.
  10. Odstawiamy przykrytą do wyrośnięcia na 30 minut.
  11. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  12. Smarujemy z wierzchu żółtkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut.
  13. Dekorujemy ulubionym okolicznościowym pikiem.

Szybki strudel smakuje znakomicie, pełen rodzynek i skórki pomarańczowej szybko zniknie jako dodatek do popołudniowej kawy. Pycha!

Strucel makowy od pani Aliny Janeczek to klasyczny wypiek, doskonały na świąteczny stół. Przygotowywany jest z puszystego ciasta drożdżowego oraz aromatycznej masy makowej. W skład masy wchodzą mielony mak, rodzynki, skórka pomarańczowa i cytrynowa oraz aromat amaretto, które nadają jej wyjątkowego smaku. Ciasto jest zawijane w kształt warkocza, co sprawia, że prezentuje się bardzo efektownie. Po upieczeniu strucel ma złocistą skórkę i miękkie, wilgotne wnętrze pełne bakalii. Idealny do podania z kawą lub herbatą, stanowi nieodłączny element świątecznych tradycji.

Przygotowanie zaczyna się od wyrośnięcia drożdży, które następnie mieszane są z mąką, cukrem, jajkami i mlekiem, aż powstanie gładkie ciasto. Po odpowiednim wyrośnięciu ciasto jest rozwałkowywane, a na jego powierzchnię nakładana jest masa makowa. Ciasto jest zwijane i formowane w charakterystyczny kształt. Pieczony w odpowiedniej temperaturze, strucel uzyskuje chrupiącą skórkę i aromatyczne wnętrze. Ten przepis to prawdziwy hołd dla tradycji i smaków, które przenoszą nas w magiczny świat świątecznych wspomnień.

Dobra rada:

Aby strucel makowy był jeszcze smaczniejszy i bardziej wilgotny, polecamy dodać do masy makowej odrobinę miodu i kilka łyżek soku z pomarańczy. Te dodatki nie tylko wzbogacą smak, ale także sprawią, że masa będzie miała lepszą konsystencję.

Strucel makowy przepis od pani Aliny Janeczek z Olsztynka

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+