Strucel makowy przepis od pani Aliny Janeczek z Olsztynka
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 5 g drożdży instant Delecta
- 1 żółtko
- 250 g maku Bakalland
- 250 ml mleka
- 50 g skórki z pomarańczy Bakalland
- 80 g cukru
- 100 g rodzynek Bakalland
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1 białko
- 2 łyżeczki aromatu naturalnego Amaretto Delecta
- 1 żółtko
Przygotowanie
Makowiec, strudel - bez niego nie ma Świąt! Apetyt na to ciasto jednak przychodzi znacznie częściej - wtedy polecamy ten przepis.
- Rozpuszczamy masło (odkładamy trochę na później do smarowania placka), dodajemy do niego mleko i wlewamy do mąki, mieszamy.
- Dodajemy cukier, żółtko i drożdże.
- Ugniatamy całość około 8 minut. Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Mak dokładnie mielimy, wkładamy do miski, zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy resztę składników poza białkiem, mieszamy i studzimy.
- Dodajemy białko i jeszcze raz mieszamy.
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy pozostałym masłem.
- Na całej jego powierzchni rozkładamy masę makową i zwijamy w roladę.
- Zaczynając 5 centymetrów od jednego z końców, przecinamy roladę wzdłuż tak, by powstały 3 kawałki.
- Zaplatamy warkocz i tak splecioną struclę wkładamy do foremki.
- Odstawiamy przykrytą do wyrośnięcia na 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Smarujemy z wierzchu żółtkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut.
- Dekorujemy ulubionym okolicznościowym pikiem.
Szybki strudel smakuje znakomicie, pełen rodzynek i skórki pomarańczowej szybko zniknie jako dodatek do popołudniowej kawy. Pycha!
Strucel makowy od pani Aliny Janeczek to klasyczny wypiek, doskonały na świąteczny stół. Przygotowywany jest z puszystego ciasta drożdżowego oraz aromatycznej masy makowej. W skład masy wchodzą mielony mak, rodzynki, skórka pomarańczowa i cytrynowa oraz aromat amaretto, które nadają jej wyjątkowego smaku. Ciasto jest zawijane w kształt warkocza, co sprawia, że prezentuje się bardzo efektownie. Po upieczeniu strucel ma złocistą skórkę i miękkie, wilgotne wnętrze pełne bakalii. Idealny do podania z kawą lub herbatą, stanowi nieodłączny element świątecznych tradycji.
Dobra rada:
Aby strucel makowy był jeszcze smaczniejszy i bardziej wilgotny, polecamy dodać do masy makowej odrobinę miodu i kilka łyżek soku z pomarańczy. Te dodatki nie tylko wzbogacą smak, ale także sprawią, że masa będzie miała lepszą konsystencję.