fbpx
Śnieżynka Marcinka - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Śnieżynka Marcinka
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 240

Składniki

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 35 g drożdży
  • 150 ml mleka
  • szczypta soli
  • Masa
  • 250 g białego (jeśli nie masz; może też być czarny) mak Bakalland
  • 100 g migdałów Bakalland
  • 100 g orzechów włoskich Bakalland
  • 100 g masy marcepanowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie

  1. Orzechy i migdały drobno posiekaj. Połącz z makiem i zalej wodą ok. 1 cm ponad poziom bakalii. Odstaw na około 2 godziny. Następnie dwukrotnie zmiel masę w maszynce do mielenia. Połącz ją ze śmietaną i przesianym cukrem pudrem. Zmiksuj do połączenia. Dodaj masę marcepanową i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Drożdże rozpuść z odrobiną letniego mleka, 1/2 łyżki cukru i łyżką mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Masło roztop na patelni, przestudź. Jajka utrzyj z pozostałym cukrem, dodaj masło, później mleko i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj połowę przesianej mąki i drożdże. Stopniowo dosypuj mąkę, zagniatając ciasto. Zagniataj około 20-25 minut, do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i wałkuj na oprószonym mąką papierze do pieczenia na duże koła. Na pierwszym rozsmaruj masę, pozostawiając około 1,5 cm od zewnątrz. Przykryj drugim i zlep zewnętrzne krawędzie. Ostrym nożem rozkrój ciasto na 16 części, pozostawiając środek cały. Każdy powstały pas ciasta delikatnie skręć 3 razy i zagnieć po dwa, tworząc płatki. Przykryj ciasto ścierką i odstaw na około 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 175°C. Ciasto posmaruj jajkiem z mlekiem i piecz do zezłocenia. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Śnieżynka Marcinka

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+