4h 8 porcji
Śnieżynka Marcinka

Śnieżynka Marcinka

Składniki

Ciasto:

Wstęp

Przesiąkłam Poznaniem do reszty.

Długo przyzwyczajam się do miejsc, ale jak już się to stanie – to na zawsze. Zakochuję się wtedy we wszystkim. W brzmieniu, w zapachu, kulturze, tradycji…

Drożdżowa. Makowa. Wyjątkowa. Jak mój Poznań. I moja rodzina. To taki trochę rogal marciński, tylko podniesiony do bardziej uroczystej formy. Piekę więc troszkę inaczej.

Tak powstała świąteczna śnieżynko-rozeta, nafaszerowana masą do rogali. Bo po poznańsku też być musi. Zawsze i wszędzie!

Jak przygotować śnieżynkę Marcinka?

  1. Orzechy i migdały drobno posiekaj. Połącz z makiem i zalej wodą ok. 1 cm ponad poziom bakalii. Odstaw na około 2 godziny.
    Następnie dwukrotnie zmiel masę w maszynce do mielenia. Połącz ją ze śmietaną i przesianym cukrem pudrem. Zmiksuj do połączenia. Dodaj masę marcepanową i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Drożdże rozpuść z odrobiną letniego mleka, 1/2 łyżki cukru i łyżką mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Masło roztop na patelni, przestudź. Jajka utrzyj z pozostałym cukrem, dodaj masło, później mleko i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj połowę przesianej mąki i drożdże. Stopniowo dosypuj mąkę, zagniatając ciasto. Zagniataj około 20-25 minut, do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta.
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i wałkuj na oprószonym mąką papierze do pieczenia na duże koła. Na pierwszym rozsmaruj masę, pozostawiając około 1,5 cm od zewnątrz. Przykryj drugim i zlep zewnętrzne krawędzie. Ostrym nożem rozkrój ciasto na 16 części, pozostawiając środek cały. Każdy powstały pas ciasta delikatnie skręć 3 razy i zagnieć po dwa, tworząc płatki.
Przykryj ciasto ścierką i odstaw na około 30 minut.

Piekarnik rozgrzej do 175°C. Ciasto posmaruj jajkiem z mlekiem i piecz do zezłocenia. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...