fbpx
Śnieżynka Marcinka - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Śnieżynka Marcinka
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 240

Składniki

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 35 g drożdży
  • 150 ml mleka
  • szczypta soli
  • Masa
  • 250 g białego (jeśli nie masz; może też być czarny) mak Bakalland
  • 100 g migdałów Bakalland
  • 100 g orzechów włoskich Bakalland
  • 100 g masy marcepanowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie

  1. Orzechy i migdały drobno posiekaj. Połącz z makiem i zalej wodą ok. 1 cm ponad poziom bakalii. Odstaw na około 2 godziny. Następnie dwukrotnie zmiel masę w maszynce do mielenia. Połącz ją ze śmietaną i przesianym cukrem pudrem. Zmiksuj do połączenia. Dodaj masę marcepanową i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Drożdże rozpuść z odrobiną letniego mleka, 1/2 łyżki cukru i łyżką mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Masło roztop na patelni, przestudź. Jajka utrzyj z pozostałym cukrem, dodaj masło, później mleko i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj połowę przesianej mąki i drożdże. Stopniowo dosypuj mąkę, zagniatając ciasto. Zagniataj około 20-25 minut, do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i wałkuj na oprószonym mąką papierze do pieczenia na duże koła. Na pierwszym rozsmaruj masę, pozostawiając około 1,5 cm od zewnątrz. Przykryj drugim i zlep zewnętrzne krawędzie. Ostrym nożem rozkrój ciasto na 16 części, pozostawiając środek cały. Każdy powstały pas ciasta delikatnie skręć 3 razy i zagnieć po dwa, tworząc płatki. Przykryj ciasto ścierką i odstaw na około 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 175°C. Ciasto posmaruj jajkiem z mlekiem i piecz do zezłocenia. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Śnieżynka Marcinka

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+