fbpx
Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki z bloga
Autor: delektujemy
Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki z bloga "karmelowy.pl"
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 180

Składniki

Ciasto:
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 do 6 szklanek mąki
  • 2 opakowania drożdży instant Delecta
Nadzienie:
  • 3-4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 opakowania galaretki o smaku porzeczkowym Delecta
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Bakalland
  • 1 szklanka suszonej żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
  • 300 g posiekanej białej czekolady
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru

Przygotowanie

Małgosia z bloga karmelowy.pl podesłała mi przepis na rewelacyjny deser - puszyste ślimaczki drożdżowe z żurawiną z sokiem z granatu, nadzieniem cynamonowym z orzechami i kawałkami białej czekolady, w glazurze z galaretki. Wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, a efekt zachwycający! Oto receptura Małgosi: W dużej dzieży miksera, rozpuszczam drożdże w ciepłej wodzie. Dodaję do nich masło, cukier, sól, 4 szklanki mąki i miksuję końcówką typu hak, aż ciasto stanie się jednolite. Jeżeli ciasto wciąż się lepi, dosypuję resztę mąki, aż zacznie odchodzić od brzegów misy. Ciasto przekładam na posypaną mąką powierzchnię i zgniatam przez 6-8 minut, aż stanie elastyczne. Następnie umieszczam je w naoliwionej misce i obracam raz, aby cała powierzchnia ciasta została natłuszczona. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1,5 h lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyjmuję ciasto z miski na posypaną mąką powierzchnię, ugniatam, aby pozbyć się nadmiaru powietrza i rozwałkuję na prostokąt o wymiarach 60 cm x 30 cm. Zabieram się za nadzienie. W misce mieszam masło, brązowy cukier i cynamon, a następnie wykładam je na rozwałkowanym cieście pozostawiając 1 cm brzegu wolny. Ciasto posypuję czekoladą, żurawiną i orzechami, zawijam w rulon zaczynając od dłuższej krawędzi, dociskam brzeg i kroję na 16 równych części. Ślimaczki układam w 2 natłuszczonych blaszkach o wielkości 30 cm x 22 cm lub pojedynczo w blaszce do muffinek. Całość przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu, aż ślimaczki podwoją swoją objętość (około 45 minut). Tak przygotowane wstawiam je do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 30-35 minut, po czym wyjmuję je i odstawiam do wystygnięcia. W czasie, kiedy ślimaczki się pieką, przygotowuję galaretkę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dodając połowę ilości wody i gdy już zgęstnieje, polewam upieczone ślimaczki, a następnie odstawiam do zastygnięcia galaretki.

Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki z bloga "karmelowy.pl"

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+