Składniki
Spód:
- 1 opakowanie ciasta kruchego od Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 1 łyżka kakao
Masa serowa:
- 500 g serka kremowego (np. Philadelphia)
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 150 g cukru
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 190°C. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wysmaruj tłuszczem. Do głębokiej miski wsyp zawartość torebki, dodaj jajo i pokrojoną margarynę (masło oraz kakao. Miksuj na średnich obrotach przez 1-2 min, a następnie energicznie zagnieć do połączenia się składników. Rozwałkuj 3/4 ciasta, podsypując mąką, na placek o średnicy ok. 2 cm większej niż średnica tortownicy. Przenieś ciasto do tortownicy, lekko zawijając je na boki. Pozostałą część ciasta włóż do lodówki na ok. 30 min. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 min do zarumienienia. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na ok. 10 min.
KROK 2: Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie ubij śmietankę kremówkę z cukrem do sztywności.
KROK 3: W dużej misce zmiksuj serek kremowy z ekstraktem waniliowym, a następnie dodaj po jednym jajku, ciągle miksując na niskich obrotach. Do masy serowej dodaj ostudzoną czekoladę i delikatnie wymieszaj.
KROK 4: Do masy serowej dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj, starając się nie wypuścić zbyt dużo powietrza. Gotową masę wylej na upieczony i ostudzony spód.
KROK 5: Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez około 1 godzinę. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku z uchylonymi drzwiczkami na około 1 godzinę. Następnie wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc.