fbpx
Autor: delektujemy
Sernik baskijski z pistacjami - wideo
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 12-14
czas przygotowania: 180 min.

Składniki

Spód:

  • 120 g ciasteczek maślanych
  • 60 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 500 g twarogu mielonego z wiaderka
  • 500 g serka kremowego do smarowania
  • 150g cukru
  • 6 jajek
  • 200 g śmietany 18%
  • 200 g śmietany 30%
  • 100 g pistacji Bakalland  

Przygotowanie

KROK 1: Spód: Ciasteczka zmiel w blenderze na pył. Do miski wsyp zblendowane ciasteczka i dodaj rozpuszczone masło. Całość wymieszaj do połączenia. Gotową masę ciasteczkową wyłóż na dno formy o śr. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dociśnij spód tak aby solidnie przywierał. Wstaw do lodówki na 15 minut.

KROK 2: Do misy miksera włóż twaróg, serek kremowy, śmietanę 18%, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj do połączenia.

KROK 3: Dodawaj do masy po jednym jajku. A na koniec dodaj śmietanę 30% oraz pokrojone w mniejsze kawałki pistacje. Zmiksuj wszystko aż masa ładnie się połączy.

KROK 4: Gotową masę sernikową przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, piecz 20-25 minut do mocnego zrumienienia się wierzchu.

KROK 5: Po wyjęciu z piekarnika wystudź sernik i wstaw do lodówki na całą noc.

Sernik baskijski z pistacjami - wideo - Delektujemy.pl

Sernik baskijski z pistacjami - wideo

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+