

Sernik baskijski z pistacjami - wideo
Składniki
Spód:
- 120 g ciasteczek maślanych
- 60 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 500 g twarogu mielonego z wiaderka
- 500 g serka kremowego do smarowania
- 150g cukru
- 6 jajek
- 200 g śmietany 18%
- 200 g śmietany 30%
- 100 g pistacji Bakalland
Przygotowanie
KROK 1: Spód: Ciasteczka zmiel w blenderze na pył. Do miski wsyp zblendowane ciasteczka i dodaj rozpuszczone masło. Całość wymieszaj do połączenia. Gotową masę ciasteczkową wyłóż na dno formy o śr. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dociśnij spód tak aby solidnie przywierał. Wstaw do lodówki na 15 minut.
KROK 2: Do misy miksera włóż twaróg, serek kremowy, śmietanę 18%, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj do połączenia.
KROK 3: Dodawaj do masy po jednym jajku. A na koniec dodaj śmietanę 30% oraz pokrojone w mniejsze kawałki pistacje. Zmiksuj wszystko aż masa ładnie się połączy.
KROK 4: Gotową masę sernikową przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, piecz 20-25 minut do mocnego zrumienienia się wierzchu.
KROK 5: Po wyjęciu z piekarnika wystudź sernik i wstaw do lodówki na całą noc.
