Sernik ANATOL - zwycięski przepis Kamili
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto:- 50 g wiórków kokosowych Bakalland
- 100 g migdałów Bakalland
- opcjonalnie: spora łyżka masła orzechowego lub migdałowego
- 1 opakowanie cukru smak migdałowy Delecta
- 500 g półtłustego twarogu
- 50 g miękkiego masła
- 150 g suszonych daktyli Bakalland
- pół szklanki białego cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
- 1 saszetka kawy zbożowej Anatol
- 200 g wydrylowanych wiśni
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
- świeże owoce
Przygotowanie
Znacie kogoś, kto nie lubi wygrywać? No właśnie... ;) A gdyby zwycięstwo miało smak ciasta, z pewnością smakowałoby sernikiem z kawą zbożową.
- Dno małej tortownicy o średnicy 17-20 cm wykładamy kołem wyciętym z papieru do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
- Migdały, cukier migdałowy oraz wiórki kokosowe umieszczamy w blenderze i miksujemy przez około 7-10 minut do momentu, gdy zaczną zmieniać konsystencje z sypkiej na bardziej mokrą i zwartą.
- Opcjonalnie migdały można zmielić z cukrem i wiórkami kokosowymi, dodając masło orzechowe lub migdałowe.
- Powstałą masę umieszczamy w tortownicy i przyciskamy równomiernie do dna.
- Spód zapiekamy około 12 minut w nagrzanym piekarniku.
- Daktyle umieszczamy w parowarze lub garnku z sitkiem i przykrywką, a następnie poddajemy działaniu pary, aż zmiękną (po około 5-10 minutach).
- Daktyle przekładamy do misy robota kuchennego i miksujemy wraz z masłem, serem, jajkami, jogurtem, cukrem, cukrem wanilinowym, mąką ziemniaczaną oraz kawą Anatol na jednolitą masę.
- Powstałą masę wylewamy na podpieczony spód.
- Na wierzchu układamy wiśnie i lekko wciskamy je w masę serową.
- Kratkę w piekarniku przekładamy o poziom niżej niż środek, aby wierzch sernika za bardzo się nie spiekł.
- Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 160stopni C i całość pieczemy w kąpieli wodnej przez godzinę.
- Na dolny ruszt stawiamy blachę zalaną do połowy wysokości wrzątkiem z czajnika, do wody wkładamy odwrócone do góry dnem metalowe foremki do babeczek i na nich ustawiamy tortownicę z ciastem.
- Gdy sernik jest upieczony i wbity patyczek suchy - wyciągamy ciasto i studzimy.
- Następnie sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Wierzch sernika polewamy polewą i wykańczamy owocami.
- Dekorujemy pikiem.
Słodki, pobudzający smak zwycięstwa. To lubimy najbardziej!