Semifreddo - wyróżniony przepis Lidii
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
40 min.
Składniki
Nadzienie:- 1 opakowanie śnieżki Delecta
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 300 g sezonowych owoców np. maliny; jeżyny; borówki
Przygotowanie
Idealnie aksamitny, zmrożony deser to świetna propozycja na ciepłe dni. Co powiecie na semifreddo?
- Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzone mleko, dodajemy śnieżkę i ubijamy na sztywno.
- W metalowej miseczce ubijamy białka na sztywno, następnie dodajemy biały cukier i cukier wanilinowy.
- Ubijamy do momentu roztarcia cukru, a na koniec dodajemy do sztywnej piany żółtka i wciąż ubijamy, aż masa będzie gładka.
- Do garnka wlewamy do 1/4 wysokości wodę, gotujemy na średnim ogniu i stawiamy na garnku miskę z masą jajeczną.
- Krem ubijamy mikserem ręcznym przez 4-5 minut, aż masa będzie sztywna i gładka.
- Miskę zdejmujemy z garnka i wstawiamy do naczynia z zimną wodą, cały czas ubijając jeszcze do czasu, aż masa ostygnie.
- Zimną masę jajeczną łączymy z ubitą śnieżką.
- Do kremu dodajemy owoce, na przykład maliny, jeżyny i borówki.
- Przekładamy do szklanej foremki keksówki wyłożonej folią spożywczą.
- Naczynie wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki.
- Semifreddo podajemy zamrożone, posypane świeżymi owocami.
- Dekorujemy pikiem.
Smacznego!