30min 2 porcje Łatwy
Sałatka z jarmużu i cykorii z pietruszkowym winegretem

Sałatka z jarmużu i cykorii z pietruszkowym winegretem

Składniki

Nadzienie:

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • garść siekanej pietruszki
  • sól, pieprz

Jak przygotować sałatkę z jarmużu i cykorii?

Zdrowa i aromatyczna sałatka to szybki obiad dla całej rodziny lub lunch do pracy, który przygotujemy w kilka minut.

  1. Oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód, sok pomarańczowy, garść pietruszki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  2. Składniki dokładnie myjemy.
  3. Jarmuż i liście cykorii kroimy na mniejsze kawałki, ser kroimy w kostkę, gruszkę obieramy i także kroimy w kostkę.
  4. Orzechy i migdały prażymy na suchej patelni.
  5. Warzywa mieszamy z orzechami i migdałami, dodajemy ser i gruszkę, a następnie wszystko polewamy sosem.
  6. Podajemy z bagietką lub z liśćmi cykorii zamiast łyżeczki.

Kto powiedział, że każdy posiłek trzeba jeść sztućcami? W tym wypadku z powodzeniem można wykorzystać cykorię – smacznego! 🙂

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: