Sałatka z jarmużu i cykorii z pietruszkowym winegretem
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
2
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Nadzienie:- 4 garści jarmużu
- 2 cykorie
- 100 g sera gorgonzola
- 1 gruszka konferencja
- garść orzechów włoskich Bakalland
- 50 g migdałów w płatkach Bakalland
- 30 g suszonej żurawiny Bakalland
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- garść siekanej pietruszki
- sól; pieprz
Przygotowanie
Zdrowa i aromatyczna sałatka to szybki obiad dla całej rodziny lub lunch do pracy, który przygotujemy w kilka minut.
- Oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód, sok pomarańczowy, garść pietruszki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Składniki dokładnie myjemy.
- Jarmuż i liście cykorii kroimy na mniejsze kawałki, ser kroimy w kostkę, gruszkę obieramy i także kroimy w kostkę.
- Orzechy i migdały prażymy na suchej patelni.
- Warzywa mieszamy z orzechami i migdałami, dodajemy ser i gruszkę, a następnie wszystko polewamy sosem.
- Podajemy z bagietką lub z liśćmi cykorii zamiast łyżeczki.
Kto powiedział, że każdy posiłek trzeba jeść sztućcami? W tym wypadku z powodzeniem można wykorzystać cykorię - smacznego! :)