15min 2 porcje
Sałatka z burakiem i pestkami dyni

Sałatka z burakiem i pestkami dyni

Składniki

Nadzienie:

  • mała główka sałaty rzymskiej
  • 200 g szpinaku baby
  • dwa średnie buraki
  • 80 g sera feta
  • mała cebula czerwona
  • garść czarnych oliwek
  • 1 pomarańcza
  • garść pestek słonecznika Bakalland
  • garść pestek dyni Bakalland
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ cytryny
  • 1łyżka miodu
  • ½ łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz

Jak przygotować sałatkę z pestkami dyni i słonecznika?

  1. Buraki szorujemy szczoteczką do warzyw, owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200ºC (z termoobiegiem) na około godzinę. Upieczone i nieco przestudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kawałki.
  2. Pomarańczę filetujemy (wycinam białe błonki). Cebulę kroimy w cieniutkie krążki, a oliwki w plasterki. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni z dodatkiem soli. Z oliwy, soku z cytryny, miodu i musztardy przyrządzamy sos i przyprawiam go solą, pieprzem i mielonym kuminem.
  3. Sałatę i szpinak myjemy, suszymy, mieszamy i wykładamy bezpośrednio na talerze. Następnie dokładamy resztę składników: kawałki pomarańczy, buraki, oliwki, krążki cebuli, a na wierzchu kruszymy fetę. Całość obficie posypujemy pestkami i polewam sosem.
  4. Sałatkę podajemy z pieczywem.
Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: