fbpx
Sałatka z burakiem i pestkami dyni - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sałatka z burakiem i pestkami dyni
Udostępnij:
ilość porcji: 2
czas przygotowania: 15 min.

Składniki

Nadzienie:
  • mała główka sałaty rzymskiej
  • 200 g szpinaku baby
  • dwa średnie buraki
  • 80 g sera feta
  • mała cebula czerwona
  • garść czarnych oliwek
  • 1 pomarańcza
  • garść pestek słonecznika Bakalland
  • garść pestek dyni Bakalland
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ cytryny
  • 1łyżka miodu
  • ½ łyżeczki kuminu
  • sól; pieprz

Przygotowanie

  1. Buraki szorujemy szczoteczką do warzyw, owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200ºC (z termoobiegiem) na około godzinę. Upieczone i nieco przestudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kawałki.
  2. Pomarańczę filetujemy (wycinam białe błonki). Cebulę kroimy w cieniutkie krążki, a oliwki w plasterki. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni z dodatkiem soli. Z oliwy, soku z cytryny, miodu i musztardy przyrządzamy sos i przyprawiam go solą, pieprzem i mielonym kuminem.
  3. Sałatę i szpinak myjemy, suszymy, mieszamy i wykładamy bezpośrednio na talerze. Następnie dokładamy resztę składników: kawałki pomarańczy, buraki, oliwki, krążki cebuli, a na wierzchu kruszymy fetę. Całość obficie posypujemy pestkami i polewam sosem.
  4. Sałatkę podajemy z pieczywem.

Sałatka z burakiem i pestkami dyni

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+