Rury poznańskie - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Rury poznańskie
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 5
czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Ciasto:Do smarowania:
  • 1 żółtko

Przygotowanie

Poznań to nie tylko koziołki, ale również...rury! Chcecie się przekonać jak smakują?

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Miód rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i czekamy, aż się skarmelizuje.
  4. Z pozostałych składników zagniatamy gładkie ciasto.
  5. Gdy karmel przestygnie, dolewamy do ciasta i dokładnie mieszamy.
  6. Odkładamy ciasto pod przykryciem na pół godziny.
  7. Rozwałkowujemy na cienkie prostokąty 10x15 cm, smarujemy żółtkiem i pieczemy przez 8-10 minut.
  8. Gorące kładziemy na wałku lub butelce, żeby nadać im kształt dachówki.
  9. Dekorujemy pikiem.

Musicie przyznać, że to najsłodsze dachówki, z jakimi mieliście do czynienia.

Rury poznańskie to tradycyjne, polskie ciasteczka, które zyskały swoją nazwę od charakterystycznego kształtu przypominającego rurki. Są one wyrazem cukierniczej precyzji i lokalnego dziedzictwa kulinarnego Poznania, gdzie od pokoleń cieszą się niesłabnącą popularnością.

Rury poznańskie często podawane są na specjalne okazje i święta, będąc symbolem gościnności i domowego ciepła. Ich elegancki wygląd i wyśmienity smak sprawiają, że są one chętnie wybierane jako wyrafinowany dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty.

Rury poznańskie

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Komentarze

Zostaw komentarz

+