30min 5 porcji Łatwy 30min
Rury poznańskie
Rury poznańskie

Rury poznańskie

Składniki

Ciasto:

Do smarowania:

  • 1 żółtko

Jak przygotować rury poznańskie?

Poznań to nie tylko koziołki, ale również…rury! Chcecie się przekonać jak smakują?

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Miód rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i czekamy, aż się skarmelizuje.
  4. Z pozostałych składników zagniatamy gładkie ciasto.
  5. Gdy karmel przestygnie, dolewamy do ciasta i dokładnie mieszamy.
  6. Odkładamy ciasto pod przykryciem na pół godziny.
  7. Rozwałkowujemy na cienkie prostokąty 10×15 cm, smarujemy żółtkiem i pieczemy przez 8-10 minut.
  8. Gorące kładziemy na wałku lub butelce, żeby nadać im kształt dachówki.
  9. Dekorujemy pikiem.

Musicie przyznać, że to najsłodsze dachówki, z jakimi mieliście do czynienia.

Średnia: 3,18 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: