Składniki
Ciasto:- 300 g mąki
- 4 g drożdży instant Delecta
- 150 g śmietany 12%
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 50 g masła
- szczypta soli
- powidła
- 100 ml śmietanki 36%
- 20 g cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie
Kozdy górol pise, jako fce. Tak, jak nauczył się w domu rodzinnym, jak pamięta, jak mówią inni górale czy jak ma ochotę. Niezależnie jednak od gwary, każdemu smakują rurki z ciasta moczonego.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180°C.
- Ze wszystkich składników zagniatamy zwarte ciasto.
- Zawijamy w folię i reklamówkę, wkładamy do garnka z zimną wodą i czekamy, aż ciasto na tyle urośnie, że wypłynie na wierzch.
- Dzielimy na małe kuleczki i każdą rozwałkowujemy.
- Zawijamy wokół metalowej rurki do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 6-8 minut.
- Śmietanę ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier i sok z cytryny.
- Gdy wystygną, smarujemy wnętrze rurek powidłami i nadziewamy bitą śmietaną.
- Dekorujemy pikami.
Oj, te rurki posmakują nie tylko góralom!