Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 150 ml wody
- ½ saszetki drożdży instant Delecta
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 500 g kaszy jaglanej
- 1 l mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 jaja
- 200 g twarogu
- 1 łyżka mięty
Przygotowanie
Ten przepis należy do tych, które zaskoczą Was nie tylko nazwą, ale i smakiem. Czy dacie się przekonać?
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Ze składników na ciasto zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Kaszę płuczemy i przelewamy gorącą wodą na sicie.
- Zagotowujemy 1 l wody i wsypujemy kaszę.
- Gdy się zagotuje, dolewamy mleko i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, czasem mieszając.
- Pod koniec gotowania dodajemy 3 łyżki cukru.
- Gdy kasza będzie miękka, zestawiamy z ognia i studzimy. Powinna być gęsta.
- Do zimnej kaszy dodajemy jaja, twaróg drobno zmielony i posiekaną drobno miętę.
- Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku - farsz ma być lekko słodki.
- Jeśli lubicie, można dodać rodzynki albo skórkę ze sparzonej cytryny.
- Ciasto dzielimy na 2 części.
- 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę i jej boki.
- Nakładamy farsz, tak żeby dokładnie przylegał do ciasta z każdej strony.
- 1/3 ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy szczelnie górę placka.
- Pieczemy około godziny do zrumienienia.
- Dekorujemy pikiem.
Zaskakujący rarytas, prawda?