Rudnicki pieróg jaglany - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 500 g kaszy jaglanej
  • 1 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • 200 g twarogu
  • 1 łyżka mięty

Przygotowanie

Ten przepis należy do tych, które zaskoczą Was nie tylko nazwą, ale i smakiem. Czy dacie się przekonać?

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ze składników na ciasto zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Kaszę płuczemy i przelewamy gorącą wodą na sicie.
  5. Zagotowujemy 1 l wody i wsypujemy kaszę.
  6. Gdy się zagotuje, dolewamy mleko i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, czasem mieszając.
  7. Pod koniec gotowania dodajemy 3 łyżki cukru.
  8. Gdy kasza będzie miękka, zestawiamy z ognia i studzimy. Powinna być gęsta.
  9. Do zimnej kaszy dodajemy jaja, twaróg drobno zmielony i posiekaną drobno miętę.
  10. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku - farsz ma być lekko słodki.
  11. Jeśli lubicie, można dodać rodzynki albo skórkę ze sparzonej cytryny.
  12. Ciasto dzielimy na 2 części.
  13. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę i jej boki.
  14. Nakładamy farsz, tak żeby dokładnie przylegał do ciasta z każdej strony.
  15. 1/3 ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy szczelnie górę placka.
  16. Pieczemy około godziny do zrumienienia.
  17. Dekorujemy pikiem.

Zaskakujący rarytas, prawda?

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy