Rolada biszkoptowa z konfiturą
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
5
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie biszkoptu Delecta
- 4 jaja
- 30 ml wody
- ulubiona konfitura
- bita śmietana
- 50 g ulubionych orzechów; na przykład orzechów laskowych Bakalland
Przygotowanie
Klasyczny biszkopt z Delectą robi się sam. Do przygotowania efektownej rolady przyda się tylko ulubiona konfitura i chęci!
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Do głębokiej miski wbijamy jaja, dodajemy wodę, wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do wypieku ciasta domowego i miksujemy na najwyższych obrotach przez 4‒5 minuty.
- Gotową masę przekładamy na blaszkę.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż wierzch ciasta będzie złoty.
- Po wyjęciu z piekarnika gorący biszkopt zwijamy w rulon razem z papierem.
- Gdy ostygnie, rozwijamy i smarujemy konfiturą.
- Zwijamy ciasno i odstawiamy.
- Wierzch rolady smarujemy cienką warstwą bitej śmietany, posypujemy posiekanymi orzechami i dekorujemy pikiem.
Szybka rolada zachwyci gości - a nadzienie możemy wybrać według swojego uznania. Będzie pysznie!