Rogaliki maślane nadziewane czekoladą - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto drożdżoweFarsz:
  • czekolada gorzka posiekana lub pasta czekoladowa
Do posmarowania:
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka
Do dekoracji:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie

Rozpuścić można nie tylko masło do wypieków. Można być też… niezwykle rozpuszczonym. Podobnie jak czekolada w pysznych maślanych rogalikach.

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC (bez termoobiegu).
  2. Rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy mleko i mieszamy.
  3. W misce mieszamy mąkę, drożdże, cukier, dodajemy żółtko i mleko z masłem.
  4. Mieszamy i wyrabiamy ciasto 8-10 minut mikserem.
  5. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie ponownie wyrabiamy przez 3 minuty.
  6. Wałkujemy ciasto na grubość pół centymetra i wykrajamy trójkątne formy.
  7. W najszerszym miejscu trójkąta nakładamy trochę czekolady lub pasty czekoladowej i zawijamy w kształcie rogalika.
  8. Powtarzamy tę czynność do wyczerpania ciasta.
  9. Smarujemy rogaliki za pomocą pędzelka ubitym żółtkiem z mlekiem.
  10. Pieczemy około 20 minut lub do momentu, kiedy się zarumienią.
  11. Mieszamy 5 łyżek cukru pudru z 2 łyżkami wody.
  12. Przed podaniem lukrujemy rogaliki.
  13. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Nie sposób oprzeć się, kiedy takie smakołyki rumienią się na talerzu.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy