Rogalik z wiśniami z Chojnic - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Lukier:
  • cukier puder
  • woda
Nadzienie:
  • wiśnie

Przygotowanie

Rumiany półksiężyc z ciasta w połączeniu z kwaskowymi wiśniami i słodkim lukrem jest jak kawałek gwieździstego nieba na talerzu. Po protu nieziemski!

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 160oC (bez termoobiegu).
  2. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, drożdże i śmietanę.
  3. Dokładnie wyrabiamy ciasto, po 4 minutach dodajemy masło i wyrabiamy dalej około 3 minut.
  4. Odstawiamy do wyrośnięcia około 30-40 min.
  5. Wiśnie bez pestek gotujemy, niech odparują.
  6. Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy w okrąg i dzielimy na trójkąty.
  7. Na każdym kładziemy łyżkę wiśni i zwijamy w rogalik.
  8. Wykładamy rogaliki na blachę i pieczemy 30 minut.
  9. Mieszamy 5 łyżek cukru pudru z 2 łyżkami wody.
  10. Rogaliki polewamy lukrem.
  11. Dekorujemy pikiem.

Smacznego!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy