Rogalik z wiśniami z Chojnic
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 3 żółtka
- 90 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 170 g śmietany 18%
- 5 g drożdży instant Delecta
- cukier puder
- woda
- wiśnie
Przygotowanie
Rumiany półksiężyc z ciasta w połączeniu z kwaskowymi wiśniami i słodkim lukrem jest jak kawałek gwieździstego nieba na talerzu. Po protu nieziemski!
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 160oC (bez termoobiegu).
- Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, drożdże i śmietanę.
- Dokładnie wyrabiamy ciasto, po 4 minutach dodajemy masło i wyrabiamy dalej około 3 minut.
- Odstawiamy do wyrośnięcia około 30-40 min.
- Wiśnie bez pestek gotujemy, niech odparują.
- Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy w okrąg i dzielimy na trójkąty.
- Na każdym kładziemy łyżkę wiśni i zwijamy w rogalik.
- Wykładamy rogaliki na blachę i pieczemy 30 minut.
- Mieszamy 5 łyżek cukru pudru z 2 łyżkami wody.
- Rogaliki polewamy lukrem.
- Dekorujemy pikiem.
Smacznego!