Rogalik kartoflany przepis od pani Aliny Janeczek z Olsztynka

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 6 porcji
  • 0
Rogalik kartoflany przepis od pani Aliny Janeczek z Olsztynka
Rogalik kartoflany przepis od pani Aliny Janeczek z Olsztynka

Rogalik kartoflany przepis od pani Aliny Janeczek z Olsztynka

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 6 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

  • konfitura lub marmolada różana

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Jak przygotować rogaliki kartoflane?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Kartoflane rogaliki z nadzieniem różanym to dobra alternatywa dla klasycznych rogalików – smak jest niemal identyczny!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Ziemniaki gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę.
  3. Mieszamy ziemniaki dokładnie z mąką.
  4. Dodajemy cukier, jajo, aromat i miękkie masło.
  5. Delikatnie wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie za miękkie, dodajemy więcej mąki, jeśli za twarde – odrobinę wody.
  6. Rozwałkowujemy ciasto, podsypując mąką na okrągły placek, wycinamy trójkąty tak jak w pizzy.
  7. Nakładamy łyżeczkę konfitury na skraj ciasta o krótszym boku i zwijamy rogalik.
  8. Przed pieczeniem smarujemy rogaliki żółtkiem roztrzepanym w mleku.
  9. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10–15 minut.
  10. Dekorujemy okolicznościowym pikiem.

W zwijaniu rogalików na pewno pomogą najmłodsi. Podobnie jak w ich zjadaniu. 🙂

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Rogalik kartoflany przepis od pani Aliny Janeczek z Olsztynka
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0