Rogalik kartoflany przepis od pani Aliny Janeczek z Olsztynka - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • konfitura lub marmolada różana
Do posmarowania:
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie

Kartoflane rogaliki z nadzieniem różanym to dobra alternatywa dla klasycznych rogalików - smak jest niemal identyczny!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Ziemniaki gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę.
  3. Mieszamy ziemniaki dokładnie z mąką.
  4. Dodajemy cukier, jajo, aromat i miękkie masło.
  5. Delikatnie wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie za miękkie, dodajemy więcej mąki, jeśli za twarde - odrobinę wody.
  6. Rozwałkowujemy ciasto, podsypując mąką na okrągły placek, wycinamy trójkąty tak jak w pizzy.
  7. Nakładamy łyżeczkę konfitury na skraj ciasta o krótszym boku i zwijamy rogalik.
  8. Przed pieczeniem smarujemy rogaliki żółtkiem roztrzepanym w mleku.
  9. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10–15 minut.
  10. Dekorujemy okolicznościowym pikiem.

W zwijaniu rogalików na pewno pomogą najmłodsi. Podobnie jak w ich zjadaniu. :)

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy