Składniki
Ciasto:- 3 szklanki mąki tortowej
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 1/2 paczki drożdży instant Delecta
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 25 g margaryny
Przygotowanie
Wyobraźcie sobie domek z ogródkiem i bałym płotkiem, radośnie merdającego ogonem psa i dzieci bawiące się piłką na podjeździe. Do pełni szczęścia brakuje tylko ciasta jagodowego studzącego się na kuchennym parapecie.
- Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku.
- Do miski wrzucamy mąkę, jaja, cukier, margarynę, mleko i drożdże.
- Wyrabiamy ciasto na gładką masę i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Połowę ciasta wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.
- Dodajemy świeże jagody i przykrywamy pozostałym ciastem, sklejając brzegi i nacinając lekko wierzch.
- Pieczemy około 40 minut.
- Dekorujemy pikiem.
Amerykański sen wprost na talerzu. Pycha!