Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
- 250 ml wody
- 125 g margaryny
- 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g truskawek
- 700 ml mleka
- 200 g masła lub margaryny
- 1 opakowanie śnieżki Delecta
Przygotowanie
Ptysiowe łabądki z truskawkami to deser w sam raz na randkę lub po prostu, kiedy chcecie zaskoczyć gości czymś wyjątkowym.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220oC (bez termoobiegu).
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
- Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
- Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.
- Ozdobną końcówką wyciskamy korpusy łabędzi (kształt łzy), a małą okrągłą końcówką wyciskamy szyje z głowami (kształt liczby 2).
- Ciastka pieczemy do uzyskania złocistego koloru - szyje około 5-10 minut, korpusy około 20-25 minut.
- Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka.
- 300 ml mleka gotujemy.
- Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek.
- Całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
- Krem studzimy, a następnie miksujemy dodając porcjami miękki tłuszcz do momentu, aż krem stanie się gładki.
- W osobnym naczyniu miksujemy 200 ml schłodzonego mleka ze Śnieżką, a następnie ubitą pianę łączymy z kremem.
- Wystudzone korpusy kroimy na pół.
- Dolną cześć wypełniamy kremem, górną przekrawamy na pół, aby powstały skrzydła.
- Wierzch ciastek dekorujemy truskawkami i posypujemy cukrem pudrem.
- Ozdabiamy pikiem.
Takiemu deserowi nikt się nie oprze!